Male maskote naeg vrtia

Arhiva vijesti

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

MAŠKARE  ILI  FAŠNIK

Fašnik je razdoblje prije korizme. Priređuju se povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. To je i ujedno jedan dio tradicije i kod nas i u svijetu. Pokladni dan je utorak, zadnji dan prije Pepelnice, odnosno Čiste srijede, koja označava kraj fašnika i početak korizme.

U vrtiću, djeca starijih odgojnih skupina vole vrijeme maškara. Tada se pretvaraju u omiljene likove oblačeći kostime i pokazuju se prijateljima. Najstarije odgojne skupine sudjeluju u fašničkoj povorci te nastupaju na gradskome trgu. Djeca jasličkih skupina ne uživaju toliko u fašniku kao starija djeca, jer se većina djece te dobi boji maske, raznih odijela i oslikanih lica. Ipak, treba im dati priliku i kroz pogodno okruženje i prikladne maske omogućiti im da :

-očituju izvorne stvarne osjećaje radosti, tuge, ljutnje, straha

-izražavaju emocije na spontani način (bez ustezanja), vriskom, vikom, otvorenim i slobodnim pokretima, pjesmom, plesom, simboličkom igrom

-uspostavljaju ravnotežu osjećaja ovisnosti i potrebe za samostalnošću

-ovladavaju načinima ponašanja koja ih igrom dovode do zadovoljenja vlastitih potreba

Pokladnim igrama i prerušavanjem djeca stječu samopouzdanje, emocionalnu sigurnost, spontanost, kreativnost, izražavanje. Pružimo im podršku i zaštitu (od straha, ako zatreba) i veselimo se zajedno!

 

Odgojiteljica:

Klaudija Klaus Bađun

Dokazano je da ...

"Naučio sam. Najmirniji je osjećaj na svijetu s usnulim djetetom u naručju..."